Dlouho jsem vídal na internetu zmínky o Salt’n’Pepa Foodtrucku, staré dodávce, kterou pár ze Slovenska přetvořil ve food truck a stal se z ní fenomén, za kterým chodí tolik lidí, že otvírací doba nekončí třeba v deset hodin večer, ale mnohem dřív, když vyprodají všechno jídlo. Stejně dlouho jsem hledal možnost jejich dobroty ochutnat.
Podařilo se v Dejvicích na farmářských trzích, kde kromě klasických stánků s uzeninami, zeleninou a veganským kdovíčím stál i stařičký Mercedes s otevřeným bokem. V nabídce už byl jen vegetariánský burger, pochopitelně, a burger s trhaným vepřovým, čedarem a nakládanou cuketou. Právě ten jsem zvolil. A asi bych to udělal, i kdyby byla nabídka stále kompletní.
V burgeru nebylo opravdu nic jiného než trhané vepřové maso, ona nakládaná cuketa a čedar – a chilli omáčka, kterou jsem přidal. A veškerá má očekávání byla naplněna – krmě to byla excelentní. Maso a strouhaný čedar sice vypadávaly ven, to tak je u burgeru vždycky, když ingredience není v jednom kuse, ale na menší součástky; hodila by se plastová vidlička, aby to člověk nemusel sbírat prsty, protože to vyhodit s papírem opravdu nebudete chtít. Většina toho ale zůstala v housce - a každé kousnutí bylo radostí.
Nakládaná cuketa byla perfektní, k tomuto vepřovému se hodila lépe než normální kyselý okurek. A ono vepřové, kousané po vláknech, snad nemohlo být lepší. Trochu sušší, ale perfektně upečené, perfektně dochucené, zachovávající si strukturu vláken, která mletému masu z pochopitelných důvodů chybí.
Na klasické mleté hovězí nedám dopustit, ale tohle byla skutečná balada. Salt’n’Pepa budou brzy otvírat kamennou pobočku, kde se určitě ukážu, a ne jednou. A pokud zas někdy s kručícím břichem potkám jejich stařičký Mercedes, budu přesně vědět, kam pro dobré – ne, skvělé – jídlo.
bc