Nestává se často, abych psal dvakrát o jednom podniku, ale žižkovská Želva si to opravdu zaslouží, zejména proto, že patří k těm místům, kde by člověk potřeboval mít bezedný žaludek, aby ochutnal všechno. Při několikáté návštěvě jsem ochutal obecně vychvalované Farmer’s Cabrio – burger, který napoprvé volí spousta lidí. A později ještě Brewmaster, který se chlubí tvarůžkem.
Pravidelně se mi stává, že hledím do jídelního lístku a nevím, na co mám chuť. V Želvě se mi to stává proto, že všechno vypadá na papíře velmi lákavě. Tak jsem tentokrát zkusil Farmer’s Cabrio – burger, který vám na stole přistane „bez střechy“ – s horní houskou odsunutou, aby vaše zraky mohly spočinout na volském oku a slanině. Samozřejmě si ho dáte dohromady a připlácnete, aby se do něj dalo kousnout.
A právě v tom je jeho kouzlo – žloutek je tekutý, takže když praskne, rozteče se po zbytku burgeru a částečně se vsákne do horní housky. Nic jiného na něm pořádně unikátní není, ale správně tekutý žloutek z něj dělá velmi zajímavý zážitek jak chutí, tak konzistencí. A po pravdě, dlouho jsem nejedl lepší volské oko.
Do Želvy jsem se vypravil ještě jednou a zkusil Brewmaster, zbožňovaný kamarádem, který podobně holduje občasnému obžerství. Trik tohoto burgeru měl spočívat v cibulových kroužcích a zejména ve tvarůžku. Protože tvarůžek je sýr velmi výrazný, bylo ho použito jen málo – na můj vkus příliš málo. Ve výsledku jsem tedy cítil nějaký rozteklý sýr, ale nikoliv přesně tvarůžek.
Špičkově připravené a dokonale šťavnaté maso bylo samozřejmě perfektní, slanina také chutnala. Výsledek trochu kazily cibulové kroužky, které byly usmažené opravdu „do tvrda“ a v burgeru trochu podivně křupaly.
V Želvě jsem nebyl naposledy, samozřejmě. Možnosti, co ochutnávat, tu ještě jsou, ovšem své favority už mám – Juicy Lucy a Farmer’s Cabrio. Právě Cabrio bych si dovolil označit za „signature“ burger tohoto podniku, kterého bych se na místě provozovatele při případné obměně menu rozhodně nezbavoval a který bych také používal k propagaci. Při oné případné obměně bych nicméně přidal nějaký decentně ostrý burger, který tu opravdu chybí.
bc