Jedno z nejvyhlášenějších míst, kam v Praze na burger. Rezervace povinná, jinak není kam si sednout, a i tak je vhodné zavolat dva tři dny dopředu. Dostálo Dish Fine Burger Bistro svému věhlasu? Jak pro koho.
Podobně jako v předchozích případech, ani vinohradský Dish jsem nenavštívil prvně, nýbrž potřetí. V obou předchozích případech jsem byl poměrně spokojen. V této „burgerárně“ rádi experimentují, kromě standardního burgeru s rajčaty, okurkou, sýrem a slaninou najdete v nabídce i variantu s pečeným rajčetem a parmazánovým chipsem, olomouckým tvarůžkem, velkou houbou místo masa, kozím sýrem s fíkovou majonézou nebo třeba s jehněčím masem a listovým špenátem. A mám dojem, že před půl rokem jsem tam měl i něco s rukolou.
Tentokrát má volba padla na burger s jehněčím masem, protože jsem si na olomoucký tvarůžek, karamelizovanou cibuli a portské víno ve vidině pozdějšího setkání se slečnou mého zájmu netroufl. Doplnil jsem ho cibulovými kroužky, čímž jsem možná docílil podobného efektu, jako kdybych si vybral ten burger s tvarůžkem.
Houska burgeru byla měkká, zvenčí tmavohnědá, uvnitř bílá a chuťově trochu nasládlá, což byla velmi zajímavá kombinace se slaným vnitřkem burgeru. Nevím, zda pro každý burger v Dishi mají jiný typ housky, ale nedivil bych se tomu. Aioli ze zavařeného česneku, což je více méně fancy jméno pro majonézu, bylo v kombinaci s křupavým listovým špenátem velmi dobré, i když jsem mu moc nevěřil. Nejlepší součást burgeru však bylo jehněčí maso. Nebylo mleté, zůstala v něm vlákna, a bylo naprosto perfektní. Rozplývalo se, snoubilo se se špenátem, plnilo ústa vynikající chutí, až jsem zcela zapomněl na snad trochu příliš měkkou housku.
Perfektně usmažené cibulové kroužky, které však nejsou v běžné nabídce, byly přesně tou správnou náhradou za steakové hranolky s bylinkami. Ty, ač výborné, přeci jen ve srovnání s onou cibulí v těstíčku na mém jazyku kulhají.
Klasický burger s mletým hovězím už však taková bomba dle výrazu ve tváři jednoho z mých spolustrávníků evidentně není. Jeho přesné hodnocení si již nepamatuji, nicméně bylo mi jasné, že jeho první návštěva Dishe se dost možná stane i návštěvou poslední.
A já bych k tomu neměl daleko, protože na starý dobrý čistě hovězí burger se sýrem, slaninou, rajčaty, kyselými okurkami, cibulí a spoustou majonézy nedám dopustit. Většinou jej také volím a k experimentům typu krémového sýra, rukoly, špenátu, červené řepy nebo čehokoliv na tento způsob bývám skeptický, třebaže ne úplně záporný.
Právě v těchto experimentech však Dish exceluje. Pokud vám při pohledu na nabídku této restaurace „přes pysk“ leze právě jen první, více méně standardně sestavený burger, běžte jinam. Máte-li však chuť vyzkoušet něco nového, máte-li rádi kozí sýr nebo jehněčí maso, mohu Dish Fine Burger Bistro doporučit.
bc